Waarom bewegend leren zo belangrijk is 

Veel kinderen bewegen volgens de richtlijnen te weinig

Ruim 80% van alle kinderen in Nederland beweegt te weinig. Volgens Volksgezondheidenzorg heeft ruim 13% van de jongeren overgewicht. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 13,2% in 2019 overgewicht, waarvan 11% matig overgewicht en 2,1% ernstig overgewicht (obesitas). Deze cijfers zijn gebaseerd op zelfrapportage van lengte en gewicht. Overgewicht komt o.a. doordat kinderen te weinig bewegen. Terwijl uit vele onderzoeken blijkt dat bewegen juist belangrijk en goed voor kinderen is.

Kinderen zittend digitaal onderwijs

Beweging leidt namelijk tot een algehele verbetering van de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarnaast is bewezen dat bewegend leren zorgt voor betere leerprestaties bij kinderen. Een win-win situatie! Bewegend leren zou wat ons betreft de norm moeten worden voor kinderen van alle leeftijden. We zetten de voordelen van bewegend leren voor je op een rijtje.

Tien voordelen van bewegend leren

Beweging zorgt voor minder kans op overgewicht

Overgewicht komt o.a. doordat de kinderen van tegenwoordig te weinig bewegen. Daarom is het belangrijk dat kinderen meer in beweging komen! Als je beweegt gaat namelijk je stofwisseling omhoog en verbrandt je lichaam meer energie. Kinderen met een gezond gewicht hebben bovendien minder snel kans op diabetes type 2. De kans om diabetes type 2 op te lopen is namelijk groter als je overgewicht hebt en veel vet rond de buik.

Voldoende beweging zorgt voor sterke botten en spieren

Beweging en sporten maakt niet alleen je spieren sterker, maar ook je botten. Botten reageren op beweging en kracht door meer botmassa in het lichaam aan te maken. Doordat je botten hierdoor dichter worden, worden ze ook steviger. Je hebt daardoor minder kans dat je botten breken of bros worden.

Bewegend leren draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen

De motorische vaardigheden van kinderen is de afgelopen jaren achteruitgegaan. Bewegen is een heel belangrijke voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van kinderen. Kinderen leren namelijk uit ervaring, door vallen en opstaan. Juist daarom is het van belang voor kinderen om tijdens hun ontwikkeling voldoende te bewegen.

Beweging in onderwijs

Bewegend leren draagt bij aan de sociale vaardigheden van kinderen

Tijdens bewegend leren moeten kinderen vaak samenwerken, wat voor de sociale ontwikkeling van kinderen heel belangrijk is. Door samen te werken leren kinderen onder andere effectief communiceren (luisteren en praten), materiaal met elkaar delen, onderhandelen en elkaars ideeën respecteren.

Bewegend leren draagt bij aan betere opslag van lesstof in het geheugen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bewegend leren helpt bij het herhalen en automatiseren van de lesstof. Als je tegelijkertijd leert en speelt gebruik je beide hersenhelften. Door je volledige brein te gebruiken maken je hersenen meer verbindingen aan. Door de beweging gaat er meer bloed naar je hersenen en blijft de lesstof beter hangen bij kinderen. Daarnaast kunnen kinderen die regelmatig bewegen gemakkelijker informatie filteren en dat zorgt dat er weer dat de juiste informatie blijft hangen.

Efficiëntere lessen door bewegend leren

Uit wetenschappelijk onderzoek van Marijke Mullender-Wijnsma aan de Univesiteit Groningen is gebleken dat kinderen sneller vooruitgang boeken op rekenen en taal wanneer zij de lesstof bewegend tot zich nemen. Door bewegend leren gaat de efficiëntie van de lessen omhoog en kan de schooltijd met 20% verkort worden. Dat komt omdat matig tot intensieve fysieke activiteit onmiddelijke chemische veranderingen in de hersenen stimuleert. Hierdoor nemen de concentraties dopamine en norepinephrine toe, die direct de aandacht van kinderen verhoogt.

Bewegend leren draagt bij aan een goed humeur

Tijdens het bewegen wordt endorfine aangemaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd! Deze stof vermindert bijvoorbeeld angst en creëert een geluksgevoel. Bewegend leren zorgt dus indirect voor een beter humeur bij kinderen!

Bewegend leren maakt lessen leuker voor zowel leerling als leerkracht

Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen. Maar in de les moeten kinderen vooral stil zitten en opletten. Dit resulteert vaak in lage concentratie, weinig motivatie en kinderen die wiebelen op hun stoel. Door bewegend leren een vast onderdeel van de les te maken, kunnen kinderen hun energie kwijt. Hierdoor hebben kinderen bovendien meer plezier in de les, wat er direct in resulteert dat de leerkracht datzelfde gevoel ervaart. Oftewel, win-win!

Bewegend leren draagt bij aan een beter zelfbeeld

Kinderen die veel bewegen verleggen regelmatig hun grenzen en versterken daarmee hun positieve zelfbeeld. Actieve kinderen voelen zich gezonder, fitter en sterker. Daarnaast presteren kinderen in groepsverband aanzienlijk beter. Daarom is het goed om kinderen met elkaar te laten spelen.

Laten we kinderen stimuleren en hen een gezonde toekomst bieden

Een gezonde toekomst begint op school

We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van een gezonde levensstijl. Gezonde gewoontes op jonge leeftijd, resulteren gemakkelijker in gezonde gewoontes in het verdere leven. Door bewegend leren een standaard onderdeel van de les te maken, krijgen kinderen die gezonde gewoontes vanaf jongs af aan mee, ongeacht de thuissituatie.

Bewegend leren mogelijk maken voor jouw leerlingen?

Wil je concrete handvatten om bewegend leren een vaste plek te geven in het onderwijs? Of wil je sparren over de mogelijkheden voor meer beweging in de klas? Neem vooral contact met ons op!

Neem vrijblijvend contact op

ConnectAndPlay 

Van Heekstraat 15

3125 BN Schiedam

Contact us

085 - 7603631

info@connectandplay.eu

Follow us

Facebook

Instagram

Connectandplay 2021

Build by: MrSunshine