Waarom bewegend leren nog belangrijker is geworden door Corona
Impact van Corona op beweging bij kinderen
De Corona crisis heeft er bij heel veel sectoren flink ingehakt, zoals ook in het onderwijs. Dat scholen maandenlang ontzettend harde klappen (hebben) moeten opvangen, moge duidelijk zijn. Scholen zijn gesloten geweest. Dit betekent dat heel veel kinderen thuis onderwijs hebben gekregen, wat natuurlijk ontzettend mooi is om te zien. Alle onderwijsprofessionals hebben zichzelf van hun beste kant laten zien en zijn zeer veerkrachtig gebleken. Toch heeft het thuisonderwijs veel gevraagd van de leerlingen. Zowel mentaal als fysiek. Zo heeft thuisonderwijs er o.a. voor gezorgd dat kinderen veel minder hebben bewogen dan zij op school zouden doen. Logisch ook. Dat neemt alleen niet weg dat dit stilzitten grote negatieve gevolgen kan hebben op de kinderen.
Voordelen van bewegen
Dat voldoende beweging belangrijk is voor volwassenen, maar zéker ook voor kinderen, lijkt steeds meer algemeen bekend. Toch zetten we een aantal voordelen nog even op een rijtje:
- Voldoende beweging helpt op de lange termijn inactiviteitsziektes als obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te voorkomen.
- Voldoende beweging draagt bij aan een gezond en sterk afweersysteem, wat ons helpt virussen te bestrijden.
- Wanneer je beweegt komt er veel zuurstof vrij in de hersenen en worden gedeeltes van de hersenen actiever.
- Door veel te bewegen gaat de stofwisseling omhoog, wat goed is voor de bloedsomloop.
- Verschillende onderzoeken bewijzen dat voldoende beweging en bewegend leren bijdragen aan betere leerprestaties bij kinderen, voornamelijk op het gebied van rekenen en taal.
En dat zijn nog maar een aantal van de voordelen. Toch blijkt ieder jaar weer dat een groot deel van de kinderen te weinig beweegt.

Kinderen met obesitas
Zoals Erik Scherder in de eerste maanden van de lockdown al naar buiten bracht, is het dus juist belangrijk om te bewegen in deze tijden. In dit artikel van “samen gezond” stelt Scherder:
,,Je leest misschien dat obesitas toeneemt en ‘let een beetje op uw voeding’. Maar weet u dat er wereldwijd 41 miljoen kinderen van nul tot vijf jaar zijn met obesitas? Kinderen van nul tot vijf! En de voorspelling is dat dit gaat oplopen. Het probleem is dat sport en beweging geen vaste onderdelen meer zijn van de dag, zoals vroeger wel. Kinderen worden vaak met de auto naar school gebracht en als ze ’s middags thuiskomen, gaan ze gamen. Te weinig beweging schaadt je afweersysteem, terwijl virussen ons juist bedreigen.’’
Je leest het goed. Wereldwijd zijn er 41 miljoen kinderen van nul tot vijf jaar met obesitas. Dit aantal is véle malen te hoog en moeten we echt omlaag zien te krijgen. Voldoende beweging zou dagelijkse kost moeten zijn voor kinderen van alle leeftijden. Natuurlijk zijn de omstandigheden van ieder gezin anders, maar wat hebben vrijwel alle kinderen in Nederland gemeen? Juist, de basisschool. Hét startpunt voor kinderen om meer en vaker te bewegen.
Quote: “De echte oplossing voor de stijgende zorgkosten ligt niet bij de zorg, maar bij het onderwijs. Een gezondere leefstijl kan veel klachten voorkomen en preventie zou daarom in het onderwijs verankerd moeten worden.”
Bewegend leren als preventie voor stijgende zorgkosten
Zoals een opiniestuk in het FD (ondertekend door 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici) mooi weergeeft ligt de daling van de stijgende zorgkosten niet in handen van de zorg, maar in die van het onderwijs. Bij een ongewijzigd beleid zullen de zorgkosten de komende twintig jaar verdubbelen volgens de Sociaal Economische Raad. Preventie is dus ontzettend belangrijk. De schrijvers van het opiniestuk wijzen daarvoor naar scholen. Waar zeker al wat aandacht heerst voor meer beweging op projectbasis, echter zien zij dit graag écht verankerd binnen het curriculum.
Deze pandemie heeft wel bewezen dat gezondheid van kinderen voorop zou moeten staan. Toch worden belangrijke zaken als bewegend leren nu ofwel naar de achtergrond gedrongen ofwel in de wacht gesteld door scholen. Begrijpelijk ook, gezien vanuit de druk die schoolleiders en leerkrachten ervaren.
Hoe brengen we kinderen in beweging?
Gelukkig hebben we ook mooie initiatieven gezien. Zoals deze school in Barendrecht, die hun kinderen tijdens de lockdown elke dag even naar school laten komen om onder begeleiding te kunnen bewegen. Laat deze school een mooi voorbeeld zijn. We begrijpen dat scholen al zo veel moeten en zich aan zo veel regels moeten houden. Het is een ontzettend onzekere en lastige periode (geweest). Maar laten we ook kijken naar de toekomst. Een toekomst waarin voldoende beweging en een gezonde levensstijl aangemeten zou moeten worden op scholen. Laten we naar scholen gaan waar beweging en gezonde levensstijl centraal staan. Investeer, juist ook nu, in een gezonde toekomst.
Bewegend leren goed voor zowel fysiek als mentaal welzijn van leerlingen
Bewegend leren in de les
Mark Mieras schrijft hier een zeer goed stuk. De Corona periode heeft flink effect gehad op leerlingen. We kunnen leerlingen echter helpen door meer plezier en meer beweging in het onderwijs te brengen. Zoals Mieras schrijft:
“Beweging versterkt het geheugen en verbetert vaardigheden voor zelfsturing, zoals aandacht, werkgeheugen, coördinatie, zelfbeheersing en taakgerichtheid. Niet raar dus dat lessen op het schoolplein, en meer beweging in de klas, de cijfers verbeteren voor rekenen, lezen en spellen.“
Bovendien zorgt meer beweging in de klas voor meer plezier bij de leerlingen. Gezien er al zo veel van de leerlingen is gevraagd de afgelopen periode, is dat een welkome bijkomstigheid.
Meer beweging in het onderwijs
Wij zien die toekomst voor ons waar op scholen veel aandacht is voor beweging en gezondheid. Onze missie is dan ook om bewegend leren een standaard onderdeel van de les te maken, zodat veel meer kinderen gaan voldoen aan de beweegnorm. We bieden een geïntegreerde, pedagogisch onderbouwde aanpak met een mix van producten en diensten aan op het gebied van bewegend leren. Dit doen we met een mix van bewegend leren producten (zoals onze interactieve vloer en muur) en diensten (zoals onze bewegend leren workshops of implementatietraject). Hierbij bekijken we per school wat nodig is om bewegend leren nu én in de toekomst een plek te geven in het onderwijsaanbod. Samen zorgen we er voor dat kinderen op een leuke en gezonde manier kunnen leren!

Bewegend leren mogelijk maken voor jouw leerlingen?
Wil je concrete handvatten om bewegend leren een vaste plek te geven in het onderwijs? Of wil je sparren over de mogelijkheden voor meer beweging in de klas? Neem vooral contact met ons op!

ConnectAndPlay
Van Heekstraat 15
3125 BN Schiedam